nagyik

A nagyik mindennap, Ünnepek és hétköznapok

Beszéljünk róla

Egészség

Egy kis segítség

Szexi

Ajánló

Humor

Videó

Utazás

Több tipp

Hobbi

A gyorsabb internet

Utolsó kommentek

  • Kalandor81: A cikk egyetlen fontos dolgot nem említ, a gyümölcs mindenki által ismert hétköznapi nevét. Maracu... (2008.06.11. 20:31) A Golgotavirág (Passiflora caerules)
  • NaSa: Kedveskéim! Pista bácsi vagyok. Korban én nyertem, én 82 vagyok. Én is nagyon izgalmasnak találom ... (2008.01.29. 19:40) Vetkőző nagyik
  • Utolsó 20

Karda Bea tanácsai pasizáshoz

2008.08.01. 05:58 :: online

 

1. Fontos, hogy a magányos hölgyek ne üljenek otthon, járjanak társaságba, hiszen az elengedhetetlen az ismerkedéshez. Nem szabad arra várni, hogy a herceg egyszer csak becsönget hozzánk fehér lovon. Új kapcsolataink csak úgy lehetnek, ha azért mi is teszünk valamit.

Így igaz, ha nincs társaságunk, akkor ismerkedhetünk a neten is.

2. Az is rettentően fontos, milyen az első benyomása rólunk az adott férfinak. Nem szabad rögtön nagy pofával a társaság középpontjába kerülni. Ne legyünk kihívóak sem, de az sem nyerő, ha szürke kis egérként egész este egy sarokban ülünk. Tudom, nehéz megtalálni a középutat, mégis erre kell törekedni.

A arany középút sem mindig nyerő, vannak pasik, akik kifejezetten a kihívó partner keresik! Ám egyetértek, nehéz az „aranyközépúton” haladni

3. Fektessünk nagy hangsúlyt arra is, hogy mindig ápoltak legyünk. Ez nem azt jelenti, hogy vastag, báli sminket kell magunkra rakni, sőt ez tilos is! Legyünk minden esetben diszkrétek, amikor kifestjük magunkat a randira. Ugyan ez vonatkozik ruházatunkra is, ami soha ne legyen hivalkodó.

Egyetértek, egyébként a „nagyikorosztályra” me, jellemző a hivalkodó stílus.

4. Nagyon fontos az is, hogy egy nő ne féljen kezdeményezni. Már nem abban a korban élünk, amikor egy nő nem mutathatja ki az érzelmeit. Tudtára kell adni a kiszemelt férfinak, hogy tetszik nekünk, persze burkolt formában, hiszen az sem jó, ha letámadunk valakit, hiszen könnyen elijeszthetjük.

És ha olyan jól sikerült beburkolni, akkor lehet észre sem veszi……

5. Legyünk szexi, ami nem azt jelenti, hogy kihívő külsőt kell csináltatni magunknak. Nem a megoperált szilikon mellektől és a darázsderéktól lesz valaki kívánatos. Ha valaki azt hiszi, hogy csak így találhat magának partnert, nagyon téved. Szerintem a férfiak nem ez alapján választanak maguknak állandó partnert.

Szerintem sem, legfeljebb, ha „kirakatbabára” van szüksége

6. Aki azt mondja, hogy a testiség nem fontos egy kapcsolatban, nem mond igazat. Arra azonban ügyelni kell, hogy ezt ne hamarkodjuk el, hiszen ez a visszájára fordulat. Ugyanakkor nem ez az egyetlen fontos dolog két ember kapcsolatában, ha csak ez működik jól, még mindig könnyen tönkremehet a románc.

Sokáig sem érdemes várni vele, mert ha ez sem működik, akkor ez is lehet akadály.

7. Elengedhetetlen, hogy egy nő tudjon beszélgetni a partnerével. Senki nem akar buta partnert hosszútávra. Persze ez fordítva is igaz, fontos, hogy egy pasi tudja meghallgatni a nőt. Ide tartozik a humorérzék is, ami nélkül szintén nem működik a pasizás.

Jó, ha kiegészítik egymást, pl. az egyik szeret beszélni, a másik pedig szívesen hallgatja, teljes az összhang. Képzeljük el, ha mindkettőnek folyamatosan be nem áll a szája, mikor tudnak odafigyelni a másikra? Vagy egyik sem szeret beszélni, hát az is elég halott dolog, csend van náluk, mint egy kriptában.

8. Ma már sok nő nem igényli, vagy nem hagyja, hogy udvaroljanak neki, ami nagy hiba. Ez nem azt jelenti, hogy egy férfinak feltétlenül ki kell nyitni a kocsiajtót a párja előtt, de az udvarias viselkedés elengedhetetlen, Szükség van kedves szavakra, bókokra és udvarlásra is.

Szerintem, egyre jobban igénylik ezt a nők, de férfiaknak is szükségük van elismerésre.

9. Hagyni kell azt is, hogy egy férfi kifizesse, mondjuk a kávénkat, vagy a mozijegyünket. Persze ezzel nem azt mondom, hogy használjuk ki a férfiakat, az ugyanis persze nem szép dolog. Persze az is visszatetsző, ha a randevún egy férfi azt várja, hogy mi nyúljunk először a pénztárcánk után.

Ezt ma már akár meg is lehet beszélni, még a randevú előtt.

10. És végül egy talán elhanyagolhatónak tűnő dolog. Egy nő ne dohányozzon, mert azt sok férfi utálja. De ha már mégis, mindig figyeljen arra, hogy ezt ne lehessen a száján, illetve a ruháján érezni. Nincs visszataszítóbb annál, ha valakinek kellemetlen a lehelete. Persze ez a férfiakra is érvényes.

Kellemetlen lehet nem csak dohányzástól lehet, erre érdemes figyelni kortól, nemtől függetlenül mindenkinek!

 

Forrás: storyonline

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szerelem ismerkedés randevú pasizás karda bea románc

A Peppino gold

2008.04.19. 11:11 :: online

Amit a peppino goldról találtam:

Peppino gold (Solanum)


A Peppino termesztése a paprikához és a paradicsomhoz hasonló. A szabadban hagyva sajnos elfagyna, így hűvös, de fagymentes helyen, közepes páratartalmú, nem teljesen sötét helyen tartva, ilyen például egy garázs vagy egy lépcsőház. Akár márciusig-áprilisig is teremhet. Termései 1-2 hétig utóérlelve a legízletesebbek.

Ha nem tudod meleg és világos helyiségben teleltetni, akkor jó a hűvös és félhomályos hely is. Akár pinceablakban is kitelel. Ilyen helyen csak óvatosan szabad locsolni, épp hogy nedves legyen a földje.
Ilyen helyen lehullik a legtöbb levele, megnyúlt hajtásokat fog hozni, de tavasszal úgyis erősen vissza kell vágni, amikor kivisszük.


Miután beérlelte gyümölcsét, vissza kell vágni az összes hajtást kb. a harmadára, akkor tavasszal erőteljesebb és dúsabb kesz a cserje. Ne teleltessük túl melegen, ha van plusz 15 fokos, világos helyiség, tegyük oda a növényt.

Szólj hozzá!

Címkék: peppino gold minidinnye

A Golgotavirág (Passiflora caerules)

2008.04.19. 11:11 :: online

Amit a golgotavirágról találtam:

A Passiflora virága bonyolult szerkezetű, a csésze és sziromlevelek egyforma nagyságúak, háromkaréjú bibével a közepén, melyet sugárirányban, mereven elálló virágrészek egészítenek ki. Fehér, rózsa- vagy ibolyaszínűek.

Gyorsan kúszik

Nagyon ellenálló, erőteljes kúszónövény, amelyet tavasszal erősen vissza kell vágni, különben a kelleténél magasabbra nő. A visszavágás nyomán elágazások jönnek létre.

Sötétzöld lombozata és sajátos, rövid életű virágai dróttámasztékon vezetve érvényesülnek legjobban, gyakran kerek drótvázra futtatják.

A golgotavirág - ellenálló-képessége miatt- nyáron a szabadban is tartható,  ahol félárnyékos helyet keressünk számára. Ha lakásban tartjuk, télen hűvös helyet kell biztosítanunk számára, legjobb ha hidegházban teleltethetjük, és ha tehetjük gyakran szellőztessünk, mivel a passióvirág imádja a friss levegőt.

Ízletes a gyümölcse

A kék passióvirágnak (Passiflora caerulea ) tojás alakú gyümölcse jóízű, fogyasztásra alkalmas, de ha nem akarjuk elfogyasztani próbálkozhatunk a golgotavirág szaporításával is, magról viszonylag könnyen szaporítható.

A magvetés optimális ideje tavasztól júliusig tart.

Hőigény:
Átlagos meleg, télen 5-10 °C.

Fényigény:
A lehető legnaposabb hely a szobában, nyáron a szabadban félárnyék.

Vízigény:
A földjét tartsuk mindig nedvesen, nyáron naponta öntözni kell. Télen mérsékeljük az öntözést.

Páratartalom:
Időnként permetezzük a levelét.

Forrás: édekert.huTartás:
A golgotavirágok meleg, jól szellőző, világos helyet igényelnek, de egyes fajták a félárnyékot is elviselik. Az optimális hőmérséklet a számukra 13-18 C°. Szeretik a magas humusz és mésztartalmú földet. Áprilisban indulnak növekedésnek, és ekkortól valamint a virágzási időszakban hetente egyszeri öntözést és tápoldatozást igényelnek, amit bőséges virághozammal hálálnak meg. Figyeljünk, mert a túlzott trágyázás következtében kevesebb virágot és nagyobb tömegű lombot hozhat. A golgotavirágoknak nagy helyre van szükségük, mert kúszó hajtásaik korlátlan hosszúságúra megnőhetnek. Ideális lehet a számukra egy nagy, déli fekvésű ablak, de erkélyre, balkonra, teraszra is kitehetőek. Kertbe is kiültethetjük őket, ahol kerítésre, rácsra felfutatthatóak. Májustól-szeptemberig virágoznak. A gyenge ágak nyáron történő eltávolítása elősegíti a virágzást. A kevésbé illatos virágok csak 24 óráig nyílnak. A virágok megporzását a természetes élőhelyén rovarok és apró madarak végzik. Nálunk biztos termésre csak mesterséges megporzással számíthatunk. A kinyílt virágok porzóiról a virágport, finom ecsettel vigyük át a bibére. Kerek, sárga, narancssárga színű, igen ízletes, édes-savanykás-csípős, üdítő ízű gyümölcsüket granadillának is nevezik, mert kerekded, apró magjai miatt egy kissé hasonlít a gránátalmára. Nyáron szükség esetén naponta kell öntözni, és hetente 1 alkalommal tápoldatozni.

Teleltetés:
Hűvös helyen (5-10 C°), kevés locsolással teleltessük őket. ügyeljünk arra, hogy azért a földlabdájuk soha ne száradjon ki teljesen. A kertbe kiültetett növényeink kevésbé fagyos télen, védett helyen, száraz levéllel betakarva is áttelelhetnek. Ebben az időszakban nem szükséges trágyázni. Ha a Golgotavirágokat télen is meleg helyen tartjuk és rendszeresen öntözzük, tápoldatozzuk, akkor a virágzás tovább folytatódhat. Tavasszal kb 20 cm-esre vágjuk vissza őket. Évente átültetni nem feltétlenül szükséges a növényeket.

Szaporítás:
A golgotavirágokat bújtással valamint hajtásdugvánnyal szaporíthatjuk. A csúcshajtások 3-4 hét után legyökeresednek. Tavaszal magvetéssel is megpróbálkozhatunk. A magvakat, cserepekbe, szaporítóládákba vagy igény szerint bármilyen edénybe, homokba vagy laza szerkezetű humuszos talajba vessük, és üveglappal takarjuk le. A megvetést tartsuk meleg, napos helyen. A növénykéket 3-4 leveles korban ültessük át külön cserepekbe. A nyári termések magját rögtön, a késő ősziekét tavasszal vessük el. Míg a magról nevelt növények a 4.-5. évben, addig a dugványozással vagy bújtással szaporított egyedek, már a 2.-3. évben elkezdenek virágozni.

A termés (passiógyümölcs):
A terméseket csak azok teljes elszíneződése után szedjük le. A gyümölcsök magas A-vitamin, nikotinsav tartalommal rendelkeznek valamint foszfort, kalciumot, és vasat is tartalmaznak. Akár frissen is fogyaszthatjuk, de a konyhában viszonylag sokáig tárolható. Desszertekhez, tortákba, gyümölcssalátákba, sörbetnek elkészítve fogyaszthatjuk. A levük frissen vagy más gyümölcsök levével keverve fogyaszható. A P. quadrangularis nagy terméseinek húsa a sárgadinnyéhez hasonlóan fogyaszható.

Kártevők:
A levéltetvek előszerettel támadják meg a fiatal hajtásokat. Ellenük vegyszeres vagy biológiai (kenőszappanos lemosás, csalánlével történő öntözés) módszerekkel védekezhetünk. A melegebb időszakban növényünket károsíthatják a takácsatkák. Ellenük atkaírtó szerekkel védekezhetünk, Sajnos ha nagymértékű a károsítás, akkor a beteg növényt meg kell semmisíteni. A golgotavirágokat időnként fehér legyek lephetik el, ellenük rovarírtót használhatunk. Alaposan fújjuk be a növényt, hogy a peték is elpusztuljanak. Ha a növény növekedése nagyon lelassul, vagy teljesen leáll, a felelős a fonálféreg lehet. Óvatosan üssük ki beteg egyedet a cserépből. Fonálféreg károsítására utal a gyökereken jól megfigyelhető sok, kidudorodó megvastagodás. Sajnos ebben az esetben a növényt meg kell semmisiteni.

Gyógyhatás:
A Passiflora incarnata L. zöld növényi részét gyógyászati célokra is felhasználják. Teája gyógy- és enyhítőszer, amely ideggyengeség, alvászavar, szorongásos állapot és nyugtalanság esetén ajánlott. Fogyasztása elsősorban gyermekek számára ajánlott. A golgotavirág hatásos összetevője altató és nyugtató teakeveréknek, más nyugtató hatású gyógynövényekkel keverve (citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű)

Tartási tanácsok:
A növény jelzi, ha számára valamilyen körülmény nem megfelelő!
A tünetek és az okok a következők lehetnek:
- a növény nem megfelelő ütemű növekedésének oka általában a rossz minőségű föld,
- ha túl sok sárga levelet hoz, világosabb helyre van szüksége.
- a levelek elszíneződéséért a takácsatkák a felelősek.

Forrás: gazlap-hu

1 komment

Címkék: golgotavirág passiflora