nagyik

A nagyik mindennap, Ünnepek és hétköznapok

Beszéljünk róla

Egészség

Egy kis segítség

Szexi

Ajánló

Humor

Videó

Utazás

Több tipp

Hobbi

A gyorsabb internet

Utolsó kommentek

  • Kalandor81: A cikk egyetlen fontos dolgot nem említ, a gyümölcs mindenki által ismert hétköznapi nevét. Maracu... (2008.06.11. 20:31) A Golgotavirág (Passiflora caerules)
  • NaSa: Kedveskéim! Pista bácsi vagyok. Korban én nyertem, én 82 vagyok. Én is nagyon izgalmasnak találom ... (2008.01.29. 19:40) Vetkőző nagyik
  • Utolsó 20

A Golgotavirág (Passiflora caerules)

2008.04.19. 11:11 :: online

Amit a golgotavirágról találtam:

A Passiflora virága bonyolult szerkezetű, a csésze és sziromlevelek egyforma nagyságúak, háromkaréjú bibével a közepén, melyet sugárirányban, mereven elálló virágrészek egészítenek ki. Fehér, rózsa- vagy ibolyaszínűek.

Gyorsan kúszik

Nagyon ellenálló, erőteljes kúszónövény, amelyet tavasszal erősen vissza kell vágni, különben a kelleténél magasabbra nő. A visszavágás nyomán elágazások jönnek létre.

Sötétzöld lombozata és sajátos, rövid életű virágai dróttámasztékon vezetve érvényesülnek legjobban, gyakran kerek drótvázra futtatják.

A golgotavirág - ellenálló-képessége miatt- nyáron a szabadban is tartható,  ahol félárnyékos helyet keressünk számára. Ha lakásban tartjuk, télen hűvös helyet kell biztosítanunk számára, legjobb ha hidegházban teleltethetjük, és ha tehetjük gyakran szellőztessünk, mivel a passióvirág imádja a friss levegőt.

Ízletes a gyümölcse

A kék passióvirágnak (Passiflora caerulea ) tojás alakú gyümölcse jóízű, fogyasztásra alkalmas, de ha nem akarjuk elfogyasztani próbálkozhatunk a golgotavirág szaporításával is, magról viszonylag könnyen szaporítható.

A magvetés optimális ideje tavasztól júliusig tart.

Hőigény:
Átlagos meleg, télen 5-10 °C.

Fényigény:
A lehető legnaposabb hely a szobában, nyáron a szabadban félárnyék.

Vízigény:
A földjét tartsuk mindig nedvesen, nyáron naponta öntözni kell. Télen mérsékeljük az öntözést.

Páratartalom:
Időnként permetezzük a levelét.

Forrás: édekert.hu



Tartás:
A golgotavirágok meleg, jól szellőző, világos helyet igényelnek, de egyes fajták a félárnyékot is elviselik. Az optimális hőmérséklet a számukra 13-18 C°. Szeretik a magas humusz és mésztartalmú földet. Áprilisban indulnak növekedésnek, és ekkortól valamint a virágzási időszakban hetente egyszeri öntözést és tápoldatozást igényelnek, amit bőséges virághozammal hálálnak meg. Figyeljünk, mert a túlzott trágyázás következtében kevesebb virágot és nagyobb tömegű lombot hozhat. A golgotavirágoknak nagy helyre van szükségük, mert kúszó hajtásaik korlátlan hosszúságúra megnőhetnek. Ideális lehet a számukra egy nagy, déli fekvésű ablak, de erkélyre, balkonra, teraszra is kitehetőek. Kertbe is kiültethetjük őket, ahol kerítésre, rácsra felfutatthatóak. Májustól-szeptemberig virágoznak. A gyenge ágak nyáron történő eltávolítása elősegíti a virágzást. A kevésbé illatos virágok csak 24 óráig nyílnak. A virágok megporzását a természetes élőhelyén rovarok és apró madarak végzik. Nálunk biztos termésre csak mesterséges megporzással számíthatunk. A kinyílt virágok porzóiról a virágport, finom ecsettel vigyük át a bibére. Kerek, sárga, narancssárga színű, igen ízletes, édes-savanykás-csípős, üdítő ízű gyümölcsüket granadillának is nevezik, mert kerekded, apró magjai miatt egy kissé hasonlít a gránátalmára. Nyáron szükség esetén naponta kell öntözni, és hetente 1 alkalommal tápoldatozni.

Teleltetés:
Hűvös helyen (5-10 C°), kevés locsolással teleltessük őket. ügyeljünk arra, hogy azért a földlabdájuk soha ne száradjon ki teljesen. A kertbe kiültetett növényeink kevésbé fagyos télen, védett helyen, száraz levéllel betakarva is áttelelhetnek. Ebben az időszakban nem szükséges trágyázni. Ha a Golgotavirágokat télen is meleg helyen tartjuk és rendszeresen öntözzük, tápoldatozzuk, akkor a virágzás tovább folytatódhat. Tavasszal kb 20 cm-esre vágjuk vissza őket. Évente átültetni nem feltétlenül szükséges a növényeket.

Szaporítás:
A golgotavirágokat bújtással valamint hajtásdugvánnyal szaporíthatjuk. A csúcshajtások 3-4 hét után legyökeresednek. Tavaszal magvetéssel is megpróbálkozhatunk. A magvakat, cserepekbe, szaporítóládákba vagy igény szerint bármilyen edénybe, homokba vagy laza szerkezetű humuszos talajba vessük, és üveglappal takarjuk le. A megvetést tartsuk meleg, napos helyen. A növénykéket 3-4 leveles korban ültessük át külön cserepekbe. A nyári termések magját rögtön, a késő ősziekét tavasszal vessük el. Míg a magról nevelt növények a 4.-5. évben, addig a dugványozással vagy bújtással szaporított egyedek, már a 2.-3. évben elkezdenek virágozni.

A termés (passiógyümölcs):
A terméseket csak azok teljes elszíneződése után szedjük le. A gyümölcsök magas A-vitamin, nikotinsav tartalommal rendelkeznek valamint foszfort, kalciumot, és vasat is tartalmaznak. Akár frissen is fogyaszthatjuk, de a konyhában viszonylag sokáig tárolható. Desszertekhez, tortákba, gyümölcssalátákba, sörbetnek elkészítve fogyaszthatjuk. A levük frissen vagy más gyümölcsök levével keverve fogyaszható. A P. quadrangularis nagy terméseinek húsa a sárgadinnyéhez hasonlóan fogyaszható.

Kártevők:
A levéltetvek előszerettel támadják meg a fiatal hajtásokat. Ellenük vegyszeres vagy biológiai (kenőszappanos lemosás, csalánlével történő öntözés) módszerekkel védekezhetünk. A melegebb időszakban növényünket károsíthatják a takácsatkák. Ellenük atkaírtó szerekkel védekezhetünk, Sajnos ha nagymértékű a károsítás, akkor a beteg növényt meg kell semmisíteni. A golgotavirágokat időnként fehér legyek lephetik el, ellenük rovarírtót használhatunk. Alaposan fújjuk be a növényt, hogy a peték is elpusztuljanak. Ha a növény növekedése nagyon lelassul, vagy teljesen leáll, a felelős a fonálféreg lehet. Óvatosan üssük ki beteg egyedet a cserépből. Fonálféreg károsítására utal a gyökereken jól megfigyelhető sok, kidudorodó megvastagodás. Sajnos ebben az esetben a növényt meg kell semmisiteni.

Gyógyhatás:
A Passiflora incarnata L. zöld növényi részét gyógyászati célokra is felhasználják. Teája gyógy- és enyhítőszer, amely ideggyengeség, alvászavar, szorongásos állapot és nyugtalanság esetén ajánlott. Fogyasztása elsősorban gyermekek számára ajánlott. A golgotavirág hatásos összetevője altató és nyugtató teakeveréknek, más nyugtató hatású gyógynövényekkel keverve (citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű)

Tartási tanácsok:
A növény jelzi, ha számára valamilyen körülmény nem megfelelő!
A tünetek és az okok a következők lehetnek:
- a növény nem megfelelő ütemű növekedésének oka általában a rossz minőségű föld,
- ha túl sok sárga levelet hoz, világosabb helyre van szüksége.
- a levelek elszíneződéséért a takácsatkák a felelősek.

Forrás: gazlap-hu

1 komment

Címkék: golgotavirág passiflora

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyik.blog.hu/api/trackback/id/tr96431482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalandor81 2008.06.11. 20:31:03

A cikk egyetlen fontos dolgot nem említ, a gyümölcs mindenki által ismert hétköznapi nevét.
Maracuja.
süti beállítások módosítása